PÉNZÜGY

Rendelkezik a cég árfolyamkockázat-kezelési szabályzattal?

A profiknak sem lesz egyszerű

A világgazdaság jelentős tőzsdei és devizapiaci árfolyam-ingadozásokkal járó korszakba lépett. A gazdasági környezet gyorsan változik, a geopolitikai feszültségek növekednek. Emelkedik az eladósodottság, a nyersanyagok ára, az infláció, a jegybanki kamatok. A gazdaságok stagnálása várható. Ebben a környezetben a jelentős árfolyam-ingadozásokra felkészült devizakockázataikat professzionálisan kezelő vállalkozásoknak sem lesz könnyű.

Hatékony kockázatkezelés szabályozása

Az árfolyamkockázat-kezelési szabályzat segítségével a cég a magas költséggel és potenciális vesztességgel járó ad-hoc kockázatkezelés helyett a tudatos és hatékony kockázatkezelés szabályozott kereteit valósítja meg.

Munkakörök szabályozása

A deviza árfolyamkockázat-kezelést a likviditáskezeléshez hasonlóan egész évben folyamatosan, rutinszerűen kell végeznie a pénzügyi területnek. Amihez feltétlen szükséges az árfolyampolitikát megvalósító munkatársak munkaköri leírásának az összeállítása, a munkarutinok kifejlesztése.

Árfolyamkockázat-kezelési stratégia leírása

Minden cégnek a saját specifikus preferenciái alapján javasolt kialakítania az árfolyamkockázat-kezelési technikáját/stratégiáját, amelyet a szabályzat részeként rögzíteni kell, hogy a gyakorlatban kontrolálható módon megvalósítható legyen.

Kockázatkezelési folyamatok digitalizálása

Tapasztalat, hogy a kockázat-kezelési tevékenységet a cégek csak részben integrálják a pénzügyi terület folyamataiba és rendszereibe, ez komoly akadálya a hatékony és eredményes döntéshozatalnak.

Árfolyamkockázat-kezelési szabályzat egyéb területei

Döntési hatáskörök szabályozása (ügyletkötési limitek). Riportolási rendszer kialakítása. Pénzintézeti, pénzforgalmazói kapcsolatok szabályozása. Megvalósítási terv. Kontrolling.